Overtro

Hvad er en trold?

Hvis man boede i nærheden af en trold, var det vigtigt at holde sig på god fod med den, ellers kunne der blive ballade. Flere historier fortæller om trolde, der har lånt eller stjålet korn fra menneskene Foto: DM7 - Fotolia

Store ører, vildt hår, lumske og ikke helt til at stole på. Jo, troldens træk er velkendte. Læs mere om disse skabninger her

Trold betyder ganske enkelt monster på oldnordisk, og det var især i de nordiske lande, at troen på trolde florerede. Trolden kan ses som en videreudvikling af jætten fra nordisk mytologi. Jætten var ligesom trolden en kæmpe med uanede kræfter.

Troldene mentes at bo i huler i bjerge eller høje, og de kom kun ud ved mørkets frembrud. For det meste fremstilles trolden som et grusomt uhyre, der stjæler og spiser børn. Men der er også enkelte historier om godmodige trolde, der har hjulpet mennesket.

Hvis man boede i nærheden af en trold, var det vigtigt at holde sig på god fod med den, ellers kunne der blive ballade. Flere historier fortæller om trolde, der har lånt eller stjålet korn fra menneskene:

"I Herfølge by var der en gård, hvor de al tid stod i forbindelse med trolden. Han kom tit og lånte en tønde korn hos dem og sagde så altid, at når de næste gang målte op på Gunnerup, så skulde de få korn igjen."

Trolden var en troldkarl, der ved hjælp af urter og planter kunne lave magiske drikke, og samtidig var de glimrende smede. Det sidste var særlig nyttigt, da jern ifølge overtroen har magiske kræfter.

I Danmark havde troldene ofte pukler på ryggen og kæmpe næser, og de var ikke særlig store. Ofte kaldtes de for dværge eller gnomer. I Norge var de mandlige trolde kæmpestore og behårede, mens troldkvinderne nogle gange lignede smukke menneskekvinder med langt, rødt hår.