Klassiker

9 gode råd til faste under ramadanen

Den islamiske faste er mere end bare at undvære mad og drikke, det er også en spirituel og fysisk rensning og en afstandstagen til det jordiske liv. Foto: colourbox.com

Hvert år i den niende måned i den islamiske kalender, lyder det, at muslimer skal faste. I denne artikel findes 9 gode råd til den fastende enten under ramadanen eller ved anden særlig lejlighed. Første råd er: Forbedred dig mentalt. Læs mere her

Det kan være nogle lange dage uden vådt og tørt. Ramadanen er nemlig ensbetydende med, at millioner af muslimer verden over holder en månedslang faste.

For at hjælpe den fastende til et større spirituelt udbytte har den amerikanske hjemmeside beliefnet.com bragt en faste-vejledning. Her bringes en oversigt over de nyttige råd.

Råd 1: Indstil dig mentalt
Faste er mere end bare at undvære mad og drikke, det er også en spirituel og fysisk rensning og en afstandstagen til det jordiske liv.

For at opnå en god spirituel effekt må du mentalt forberede dig på at skulle undvære de ting, du normalt benytter i hverdagen. Begynd at tænke på fasten, inden den reelt går i gang. Hvorfor faster du, og hvad ønsker du at opnå? På den måde er du helt klar til fastens første dag.

Råd 2: Trap ned med mad og drikke
Det kan være svært pludseligt at stoppe med at spise, drikke, ryge m.m., og man kan nemt ende i en søvnig døs de første par dage. Det vil gå ud over det spirituelle resultat. Derfor kan det være nyttigt at skære ned på mad, drikke og andre laster en uge eller to, inden fasten går i gang.

Råd 3: Husk et ordentligt måltid mad inden daggry
Inden den dagslange faste er det vigtigt, at du får et solidt måltid mad inden solopgang. Det giver dig styrke og næring. Tiden inden daggry er også en stille og rolig tid, som du kan bruge til at reflektere over dagen, der kommer.

Husk, at det ligeledes er vigtigt, at du får et godt måltid efter solnedgang.

Råd 4: Husk masser af vand uden for dagtimerne
Mad udgør ikke en helt alene. Det er derfor også vigtigt, at du får en masse væske både før solopgang og efter solnedgang.

Råd 5: Undgå anstrengende fysisk aktivitet
Det kan være hårdt at føre en normal hverdag under en faste. Prøv derfor at gøre hverdagen så fysisk nem for dig selv som muligt, så du kan spare på energien. Ved ikke at blive helt udkørt kan du også fokusere mere på at opnå spirituel forbindelse til Allah.

Råd 6: Ikke alle bør faste
Nogle mennesker bør ikke faste på bestemte tidspunkter. For islam gælder det, hvis du er syg. I så fald kan du faste på et andet tidspunkt. Det gælder også, hvis du for eksempel er ude og rejse, er gravid, eller hvis det på andre måder vil skade dit helbred.

Hvis du ikke kan faste, er der andre ting, du kan gøre for at opnå en indre spirituel rensning. Du kan blandt andet give mad til de fattige, meditere, læse i Koranen, recitere bønner eller udføre andre velgørende gerninger.

Råd 7: Lær, hvad du kan undvære
Ramadanen tydeliggør, hvor mange ting du egentlig godt kan være foruden et stykke tid. Brug denne erfaring til at evaluere dine daglige rutiner. Er der noget, du helt kan undvære? Ser du for meget fjernsyn? Drikker du for meget kaffe?

Fasten kan være en spirituel lærdom til at fjerne de ting, der hæmmer dig fra at opnå en forbindelse til Allah eller et generelt spirituelt velvære.

Råd 8: Husk, at det ikke er en diæt
Essensen af ramadanen er at forbedre ens spirituelle selv, at blive bevidst om Gud. Under fasten bør du derfor fokusere på og kæmpe for at blive en bedre person. Prøv at undgå konflikter med andre mennesker, og søg forbindelsen med højere kræfter.

Ellers er du bare på en streng diæt.

Råd 9: Viderefør fastens ånd
Ramadanens faste er en utrolig spirituel øvelse, og under fasten har man en speciel spirituel mentalitet. Prøv at videreføre fastens ånd efter fastens afslutning.

Hvis du fik lagt nogle dårlige vaner på hylden under ramadanen, så undgå at vende tilbage til dem efterfølgende. Fortsæt eksempelvis nogle af de spirituelle øvelser, du havde under fasten.