Buddhist: Efter Buddha har alle potentiale til at blive 100 procent lykkelige

"Noget som har betydning for mig personligt er den såkaldte Phowa-meditation, hvor man lærer at dø bevidst. I buddhismen tror man på reinkarnation, og igennem Phowa-meditationen lærer man at styre dødsprocessen ved at være bevidst i dødsøjeblikket," siger buddhist Casper Tellerup Nielsen. Arkivfoto. Foto: Søren Staal.

Den vigtigste begivenhed i min religion er, da den historiske Buddha, Sakyamuni Gautama, der levede for 2550 år siden, nåede den fulde erkendelse af sit sind, siger buddhist Casper Tellerup Nielsen

Hvad er den vigtigste hændelse i din religions historie?
Ja, det er rimeligt nemt at svare på. Den vigtigste begivenhed er, da den historiske Buddha, Sakyamuni Gautama, der levede for 2550 år siden, nåede den fulde erkendelse af sit sind. Buddha erkendte sindets natur, det vil sige, at han nåede det man kalder buddhatilstanden, en tilstand hvor sindet fulde potentiale er opnået.

Skete der en institutionalisering på et tidspunkt?
Ja, Buddha havde en hel del elever, og efter hans død blev hans lære opdelt i flere forskellige buddhistiske skoler. Der er både den lille vej, den store vej og diamantvejen. Man siger, at den historiske Buddha i alt gav 84000 belæringer.

LÆS OGSÅ: Asatroende: Kristendommen kom brasende og ødelagde det hele

Hvorfor er netop denne begivenhed vigtig? Kan man lære noget af den?
Grunden til, at den er vigtig, er, at Buddha blev født på et tidspunkt, hvor folk ikke kendte til muligheden for at udvikle sindets fulde potentiale. Alle væsener har potentiale til at blive 100 procent lykkelige og 100 procent i balance. Inden den historiske Buddha blev fuldt erkendt, var der ingen der kunne undervise væsner i muligheden for at erkende deres sind.

Er der nogen historiske begivenheder, der spiller en særlig rolle for dig personligt?
Jeg ved ikke, om der er én ting, der er vigtig. Det er svært at svare på. Noget som har betydning for mig personligt er den såkaldte Phowa-meditation (Phowa-meditationen er en meditation, som involverer 100.000 repetitioner af et bestemt buddha mantra, red.). Det er en meditation, hvor man lærer at dø bevidst. I buddhismen tror man på reinkarnation, og igennem Phowa-meditationen lærer man at styre dødsprocessen ved at være bevidst i dødsøjeblikket.
.

Er der kommet nye historiske begivenheder til af betydning for din religion?
Ja, den 17. Karmapa (inden for tibetansk buddhisme kaldes det åndelige overhoved for Karma Kadjy-skolen Karmapa, red.) blev født i 1983. Han er hovedlama for vores skole Karma Kadjy-skolen. Denne begivenhed har stor betydning for vores skole. Vi har en del kontakt med ham, selvom han bor i Indien. Karma Kadjy-skolen lægger særligt vægt på den mundtlige overlevering af de buddhistiske belæringer. Vores belæringer videregives fra lærer til elev. Modsat eksempelvis Gelug Skolen, Dalai Lamas skole, der lægger særligt vægt på det at studere belæringerne. Inden for Karma Kadjy-skolen lægger vi særligt på vægt den praktiske meditation samt kontakten med vores lærer. Det er selvfølgelig også vigtigt at kende belæringerne, så man ved, hvilken retning man skal bevæge sig i, men hos os handler det hovedsageligt om de praktiske teknikker til at erkende sindet natur.

LÆS OGSÅ: Overrabbiner: Jøder i Danmark har aldrig følt sig fremmede

Buddhismen er egentlig ateistisk, vi har ikke nogen gud, og vi kalder det egentligt ikke for en religion. Du skal tænke på, at belæringerne kommer fra Østen og er blevet oversat til en vestlig terminologi, som tager sit udgangspunkt i kristendommen. Man kan sige, at buddhismen er teknikker til at udvikle det fulde menneskelige potentiale. Det handler altså om udvikling og har ligeledes mange elementer af psykologi og filosofi i sig.

Casper Tellerup Nielsen er psykolog og har været tilknyttet Buddhistisk Center Svanemøllevej i 11 år.