Til dussehra fejrer hinduer det godes sejr over det onde

En skuespiller i Mumbai er ved at gøre sig klar til at spille rollen som dæmonkongen Ravana i forbindelse med højtiden dussehra. Ravanas mange hoveder repræsenterer hver især en dårlig kvalitet, som man skal forsøge at tilintetgøre. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix

I overmorgen fejrer hinduer dussehra, som afslutter festen for de ni gudinder. Det gør man ved at bringe ofre for guderne på husalteret, så det gode vinder over det onde og så vi kan sejre over vores eget sind, som skal kontrolleres, skriver hindu Pirapaharan Navaratnam

Den hinduistiske højtid vijayadashami også kendt under det mere mundrette navn dussehra, fejres i forlængelse af den ni dage lange festival navratri. Festivalen fastlægges efter månen i måneden ashvin i den hinduistiske kalender, ifølge den vestlige kalender er det i september eller oktober måned.

I år fejres dussehra søndag den 25. oktober.

Ved navratri, som betyder de ni nætter, bliver den hinduistiske gud Brahmans guddommelige kraft fejret. Hans kraft er under festivalen symboliseret ved de tre gudinder Durga (styrke), Laksmi (spirituel og materiel velstand) og Saraswathi (visdom), som fejres tre dage hver.

De ni dage afsluttes med højtiden vijayadashami - eller dussehra. Højtiden skal minde hinduerne om det godes sejr over det onde, og at vi skal sejre over vores sind, så det kan kontrolleres. Desuden vil man opnå succes med alt nyt, som man starter på denne dag.

I Indien fejres selve dagen lidt forskelligt alt efter, hvor man er. Generelt fejrer hinduer i Nordindien gudinden Durgas sejr over dæmonen Mahishasur. Dæmonerne med Mahishasur i spidsen vandt over halvguderne og overtog paradiset. Guderne Brahma, Vishnu og Shiva samlede så deres energi i form af gudinden Durga. Hun kæmpede mod Mahishasur i ni dage, og på den tiende dag lykkedes det hende at tilintetgøre Mahishasur.

I Sydindien fejrer hinduerne dagen, som den dag hvor Rama, den syvende inkarnation af guden Vishnu, dræbte den tihovedede dæmonkonge Ravana, der havde bortført hans kone Sita til hans kongedømme på Sri Lanka. Sammen med hans bror Lakshmana, abekongen Hanuman og dennes hær lykkedes det Rama på den tiende dag at besejre Ravana.

I Sydindien bliver dukker, der forestiller Ravana, brændt af ved højtiden, og der bliver udført ritualer for at tilintetgøre de ti dårlige kvaliteter, som Ravanas ti hoveder symboliserer: Begær, vrede, bedrag, grådighed, stolthed, jalousi, sind, intellekt, bevidsthed og egoisme.

Flertallet af hinduer i Danmark er fra Sri Lanka, og det er også dem, der driver de fleste hindutempler herhjemme. Eftersom hinduer fra Sri Lanka har meget tilfælles med hinduer fra det sydlige Indien, bliver dussehra primært fejret på sydindisk vis i Danmark.

Når hinduer i Danmark fejrer navratri og dussehra sker det i hjemmene, hvor der bliver ofret blomster, mad og tændt lys og røgelsespinde for de tre gudinder. Studerende lægger deres studiebøger eller musikinstrumenter foran husalteret ved gudinden Saraswathi for at opnå hendes velsignelse, mens andre lægger deres arbejdsredskaber eller genstande, der betyder meget for dem, foran de andre gudinder. Desuden afholdes også forskellige gudstjenester i templerne, hvor folk samles for at opnå velsignelse.

Pirapaharan Navaratnam er radiograf og hindu.

Indlægget blev oprindeligt udgivet den 29. september 2017, og det er senest redigeret den 23. oktober 2020.

En stor figur, der skal forestille Ravana, bliver gjort klar til dussehra i New Delhi. Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix