Dussehra (vijayadashami)

En skuespiller i Mumbai er ved at gøre sig klar til at spille rollen som dæmonkongen Ravana i forbindelse med højtiden dussehra. Ravanas mange hoveder repræsenterer hver især en dårlig kvalitet, som man skal forsøge at tilintetgøre. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvert efterår fejrer hinduer dussehra, som afslutter festen for de ni gudinder, navratri. Det gør man ved at bringe ofre for guderne på husalteret, så det gode vinder over det onde, og så vi kan sejre over vores eget sind

Den hinduistiske højtid dussehra fejres i forlængelse af den ni dage lange festival navratri. Dagen kendes også som vijayadashami.

Festivalen fastlægges efter månen i måneden ashvin i den hinduistiske kalender, hvilket falder i september eller oktober måned i den vestlige gregorianske kalender.

Vil du vide mere om hinduismens tro og højtider? Læs den store temaside om hinduismen her.

Indhold

  • Hvad er dussehra?
  • Hvordan fejrer hinduer dussehra?
  • Dussehra i Danmark

Hvad er dussehra?

Dussehra er afslutningen på ni dages fest for gudinderne og den feminine energi shakti, kaldet navratri. I hinduismen er der stærk tradition for at dyrke gudinderne, og under navratri dyrker mange særligt Durga, gudinden for styrke, Lakshmi, gudinden for velstand og Saraswathi, gudinden for visdom og musik.

Dussehra skal minde hinduerne om det godes sejr over det onde, og at vi skal sejre over vores sind, så det kan kontrolleres. Desuden vil man opnå succes med alt nyt, som man starter på denne dag.

Der er forskellige traditioner for, hvorfor hinduer fejrer dussehra.

I den nordlige del af Indien fejrer hinduer gudinden Durgas sejr over dæmonen Mahishasur. Efter dæmonerne med Mahishasur i spidsen vandt over halvguderne og overtog paradiset, samlede guderne Brahma, Vishnu og Shiva deres energi i form af gudinden Durga. Durga kæmpede mod Mahishasur i ni dage, og på den tiende dag lykkedes det hende at tilintetgøre Mahishasur og genvinde paradiset.

I Sydindien fejrer hinduerne dagen, som den dag hvor Rama, den syvende inkarnation af guden Vishnu, dræbte den tihovedede dæmonkonge Ravana, der havde bortført Ramas kone Sita til sit kongedømme på Sri Lanka. Sammen med sin bror Lakshmana, abekongen Hanuman og dennes hær lykkedes det Rama på den tiende dag at besejre Ravana.

Hvordan fejrer hinduer dussehra?

I Sydindien bliver dukker, der forestiller Ravana, brændt af ved højtiden, og der bliver udført ritualer for at tilintetgøre de ti dårlige kvaliteter, som Ravanas mange hoveder symboliserer: Begær, vrede, bedrag, grådighed, stolthed, jalousi, sind, intellekt, bevidsthed og egoisme.

Mange steder kan man desuden opleve teaterstykker, hvor skuespillere genopfører historien om Ramas sejr over Ravana.

Dussehra i Danmark

Flertallet af hinduer i Danmark er fra Sri Lanka, og det er også dem, der driver de fleste hindutempler herhjemme. Eftersom hinduer fra Sri Lanka har meget tilfælles med hinduer fra det sydlige Indien, bliver dussehra primært fejret på sydindisk vis i Danmark.

Når hinduer i Danmark fejrer navratri og dussehra, sker det i hjemmene, hvor der bliver ofret blomster, mad og tændt lys og røgelsespinde for de tre gudinder Saraswathi, Lakshmi og Durga. Studerende lægger deres studiebøger eller musikinstrumenter foran husalteret ved gudinden Saraswathi, gudinden for musik og viden, for at opnå hendes velsignelse, mens andre lægger deres arbejdsredskaber eller genstande, der betyder meget for dem, foran de andre gudinder. Desuden afholdes også forskellige gudstjenester i templerne, hvor folk samles for at opnå velsignelse.

En stor figur, der skal forestille Ravana, bliver gjort klar til dussehra i New Delhi. Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix