Interview

Voxpop: Sådan holder muslimer ramadan under corona

Under coronakrisen er der nogle ramadantraditioner, muslimer må undvære eller finde alternativer til. Vi har snakket med blandt andre Alaa, Mohamed og Amira om, hvordan de holder ramadan i år. Foto: Privatfotos

Ramadanen er igang, og for mange muslimer plejer det at være en tid for fællesskab og fordybelse. Men hvordan fejrer man ramadanen i år, hvor der er forsamlingsforbud, og moskéerne er lukkede?

Det er en uge siden, ramadanen begyndte. I den islamiske fastemåned, der falder en gang om året, dyrker muslimer den personlige tro og den indre udvikling. Samtidig er det en måned, hvor familierelationer og fælleskabsfølelsen særligt er i centrum. Mange muslimer har deres egne traditioner for, hvordan de fejrer ramadanen og den afsluttende fest, eid.

Men som bekendt er der ikke meget, der er, som det plejer under corona, og vi har derfor talt med fire fastende muslimer om, hvordan coronakrisen påvirker ramadanen for dem.

Alaa Hicham Zeidan
På barsel
Født 1992
Bosat i Berlin

Hvad synes du, er det vigtigste ved ramadanen?
Fasten er vigtig for mig, fordi den er en pligt for muslimer, hvis man ikke er syg, har menstruation, ammer eller er gravid. Når jeg faster, overholder jeg min pligt, og jeg kan mærke, at jeg udfører en vigtig del af min tro.

På hvilken måde påvirker coronakrisen ramadanen for dig?
Det har ikke påvirket mig og min familie fysisk i den forstand, at vi stadig kan faste. Men det har påvirket os psykisk, fordi vi ikke kan samles med venner og familie, som vi plejer. Vi mangler og savner at føle os som en del af et fællesskab her under ramadanen. Det er normalt en rigtig hyggelig tid. Det svarer lidt til december uden julefrokoster.

Hvilke positive sider er der ved at skulle holde ramadan på en anden måde?
Her under lockdown har jeg fået et pusterum til at tænke over nogle ting, jeg ellers ikke har så god tid til i hverdagen. Jeg har altid tænkt meget over meningen med livet, men i disse dage har jeg særligt god tid til at overveje, hvad det hele handler om, og hvordan man kan forbedre sig som person. Jeg har sat mig nogle nye personlige mål.

Og så har jeg også haft bedre tid til at udføre gode gerninger. Jeg har været med til nogle indsamlinger, flere end jeg plejer.

Hvordan skal du fejre eid i år?
Til den tid ved vi jo ikke, om noget har ændret sig. Vi er ofte en masse mennesker samlet, men hvis der stadig er forsamlingsforbud, skal jeg bare være sammen med min familie. Det bliver lidt som at holde juleaften helt alene. Vi plejer at fejre eid i Aarhus, og der deltager vi i eid-bønnen sammen med en masse andre enten udendørs eller i en sportshal, hvis det regner. Det kan vi selvfølgelig ikke i år.

Mohamed Abdurazzaq Mohamed
Lærerstuderende
Født 1990
Bosat i Aarhus

Hvad synes du er det vigtigste ved ramadanen?
Koranen nævner, at man under ramadanen bliver mere gudsbevidst, og det er denne spirituelle del af fastemåneden, jeg synes er den vigtigste. Modsat alle andre måneder skal man pludselig afholde sig fra sine fysiske behov. Så begynder måden, man tænker om Gud på, at ændre sig, og man bliver mere bevidst om sin tilværelse og meningen med livet.

På hvilken måde påvirker coronakrisen ramadanen for dig?
Den spirituelle del har ikke ændret sig så meget, så for mig er kernen af ramadanen stadig den samme. Individet får mulighed for at arbejde på den spirituelle udvikling på trods af lockdown.

Der er dog et men, nemlig at ramadanen også er den tid på året, hvor man er særligt meget sammen med familien, og så er det en tid, hvor man virkelig kan mærke fællesskabet med andre muslimer. De fleste nætter plejer at gå med, at man læser bønner og beder sammen med en masse andre i moskéen. Det sociale aspekt har coronakrisen ændret på.

Hvilke positive sider er der ved at skulle holde ramadan på en anden måde?
Det har været lidt hårdt at skulle justere ramadantraditionerne, men jeg synes også, der har vist sig en ny og positiv side ved ramadanen i år.

Normalt kan man godt have lidt for travlt med hele tiden at skulle på besøg og være lidt for bundet op på sine faste rutiner i moskéen, til at man rigtig kan være nærværende for sin familie og sig selv. Jeg har fået mere tid sammen med min tætteste familie og til at læse bønner og i Koranen, og det har faktisk været en stor nydelse.

Hvordan skal du fejre eid i år?
Nu hvor vi ikke kan fejre det ude på restauranter, med store familiesammenkomster eller eid-arrangementer bliver det nok med min helt tætte familie, altså os herhjemme. Vi må få planlagt en god aften og sørge for lidt gaver til hinanden.

Amira Doski
Pædagogmedhjælper
Født 1976
Bosat i Brønshøj

Hvad synes du, er det vigtigste ved ramadanen?
For mig er det vigtigt at læse i Koranen. Det gør jeg meget. Og så tænker jeg på de fattige og de sultne. Jeg tænker på, hvordan de har det, og om de har noget at spise. De sidste 11 måneder har jeg kunnet spise alt det, jeg vil, i modsætning til andre. Så kan jeg også godt holde igen her i den tolvte måned.

På hvilken måde påvirker coronakrisen ramadanen for dig?
For mig er der ikke den store påvirkning. Jeg plejer ikke at gå i moské om aftenen. Jeg kan godt lide at være derhjemme under ramadanen, jeg har ikke brug for at mødes med en masse mennesker. Man er meget træt, når man faster. Men nogle gange har vi inviteret venner hjem til os om aftenen, når vi bryder fasten, og jeg har også tit været i moskéen på eid for at fejre dagen sammen med andre mennesker. Det kan jeg ikke i år.

Corona har selvfølgelig fået mig til at tænke meget på dem, der har mistet familiemedlemmer, er syge eller har mistet deres jobs, og så tænker jeg også på, hvad vi skal gøre, hvis sygdommen rammer i min familie. Men det har ikke så meget med ramadan at gøre for mig.

Hvilke positive sider er der ved at skulle holde ramadan på en anden måde?
Der er ikke de helt store ændringer for mig, hverken negative eller positive.

Hvordan skal du fejre eid i år?
Hvis vejret er dejligt, sætter jeg mig i en park eller ved stranden med min familie og spiser. Måske sammen med nogle af vores venner, hvis vi kan sidde med god afstand. Så vi håber, at der ikke er for mange opholdsforbud på det tidspunkt, så vi kan finde et godt sted.

Souha Seifeddine
Folkeskolelærer, på barsel
Født i 1991
Bosat i Brabrand

Hvad synes du, er det vigtigste ved ramadanen?
For mig er det vigtigste ved ramadanen, at jeg opfylder min pligt som en god muslim, og så det samvær jeg har med min familie.

På hvilken måde påvirker coronakrisen ramadanen for dig?
Mine forældre og mine søskende bor tæt på mig, og vi kan ikke ses, som vi plejer. Normalt spiser vi sammen, når vi bryder fasten. Nu deler vi det mad, vi laver med hinanden på andre måder. Jeg har et par gange været henne hos dem med en kage, jeg har bagt.

Og så snakker vi ellers sammen ved at videochatte på WhatsApp. Det gjorde vi også inden corona, så mine forældre er vandt til at se os på deres telefoner, men vi gør det meget oftere nu.

Hvilke positive sider er der ved at skulle holde ramadan på en anden måde?
Selvom vi er kede af, at vi ikke kan samles eller mødes med nogen, som vi plejer, så giver det en god følelse, at vi gør hvad vi kan for at stoppe smitten. Og så er det rart nok, at min mand skal arbejde hjemmefra, for så kan vi få lidt mere familietid sammen.

Hvordan skal du fejre eid i år?
Vi ved ingenting endnu. Vi er sådan nogle, der godt kan lide at følge reglerne, så vi er nødt til lige at afvente og se, hvordan tingene ser ud på det tidspunkt. Men selvom der skulle blive åbnet mere op, tror jeg alligevel, vi vil tage vores forholdsregler ved at holde afstand og ikke mødes med for mange mennesker på en gang.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto