Interview

Vu Lan festivalen er en vietnamesisk fejring af moderkærligheden

"Mor er det første man elsker, priser og respekterer, og ved at komme til jorden gennem en mor har man et livsgrundlag bygget på oprigtig kærlighed," fortæller Phuong Thanh Cao Foto: Privat foto

Torsdag den 15. august fejres en af de største og smukkeste højtider for vietnamesiske buddhister, Vu Lan-festivalen, som hylder alle mødre - både de levende og de døde. Religion.dk har spurgt mahayana buddhist Phuong Thanh Cao om, hvad der gør højtiden speciel og hvordan han fejrer den her i Danmark

Hvad er Vu Lan festivalen en fejring af?
Vu Lan betyder ”mors dag” på vietnamesisk. Dagen handler om at tænke over, hvor vi stammer fra. Vi stammer alle fra vores mor. Moderen er nærmest som en Buddha selv, fordi det er hende, der genføder én til livet.

Mor er det første man elsker, priser og respekterer, og ved at komme til jorden gennem en mor har man et livsgrundlag bygget på oprigtig kærlighed.

Hvorfor afholdes festivalen den 15. august?
For 2563 år siden havde Buddha en elev, Muc Kien Nien, som kunne se ind i andre verdener inklusive de dødes verden. Hans mor var en synder og da hun døde opnåede hun ikke genfødsel og endte derfor i de dødes rige. Muc Kein Nien ville redde hende, han samlede alle munkene i landet for at få hende genfødt, og det lykkedes ham at få hende tilbage til et normalt liv.

Historien er nok 1000 år gammel, men er et fantastisk billede på en, der vil gøre alt for sin mor, selvom hun er en synder. Det er så det samme, vi gør i dag. Vi fejrer og priser vores mødre for at have skabt os og brugt livet på at passe og pleje os til de mennesker, vi er i dag, om de så er levende eller døde.

Hvad gør vietnamesiske buddhister på denne dag?
Vi holder en ceremoni, hvor børn går rundt med blomsterkurve med røde, hvide og gule roser i. Folk tager røde roser, hvis de har en mor, der lever, hvide roser, hvis deres mor er død, og gule roser giver man til munkene, når man har syndet. Roserne sætter man på sit bryst, så man kan gå rundt og tænke på sin mor.

Man inviterer munke fra andre byer og lande. Vi har 10-15 stykker, som har været med til at lave ceremonien hos os.

Ceremonien starter kl. 11 med uddeling af roser og en prædiken, hvor vi hører historien om Muc Kein Nien. Kl. 13 spiser vi sammen og kl. 14 holdes der en tale. Om aftenen holder vi fest, hvor vi hører sange, der handler om mødre og om forskellige følelser og situationer, der opstår mellem et barn og dets mor.

En sang kan for eksempel handle om, hvordan en søn lover, at når han får en uddannelse vil han hjælpe sin mor, men så kommer han for sent. Sangen handler om det savn og den ærgrelse, han føler.

Hvad betyder Vu Lan festivalen for dig?
Det betyder meget for mig at kunne mindes min mor. Til Vu Lan snakker man med hinanden om sine mødre. Der er nogen, der bor langt fra deres mor. Der er nogle, hvis mor er syg. Det er en dag, hvor jeg mindes min mor og kan føle stærke følelser for hende.

Nogle mennesker oplever, at når de mister en de holder af, stiger deres kærlighed til dem. Når man ser sin mor hver dag, sætter man ikke pris på hende på samme måde, som når man kun ser hende en gang imellem og får lov til at savne hende. På samme måde oplever jeg, at kærligheden til ens mor vokser efterhånden, når man er blevet voksen og har fået livserfaring nok til at se, hvor vigtig hun er.

Den almindelige dansker tænker måske på en anden måde om, hvordan man gør noget for sin mor, men jeg tror, at det er den samme moderkærlighed, vi alle sammen oplever.

Phuong Thanh Cao er selvstændig frisør og bor i Tilst i Aarhus og er med til at arrangere Vu Lan festivalen som afholdes på lørdag i Quang Huong Templet på Havkærvej 88, 8381 Tilst.